MAPA – MAPAZ (MOVING ACADEMY FOR PERFORMING ARTS – ZAGREB) projekt koji je na inicijativu Mirne Žagar pokrenut u suradnji sa nizozemskim umjetnikom, pedagogom mime i producentom Ide van Heiningen.

Ovaj je projekt, po mnogo ćemu, a poglavito u domeni organizacijske strukture, virtualni, fleksibilni i mobilni model alternativnog osposobljavanja profesionalnog kadra u performativnim umjetnostima koji djeluju u nezavisnom sektoru. Projekt su stvorili umjetnici za umjetnike sa namjerom da se pruži potpora nezavisnim, kazališnim i plesnim umjetnicima (ali i onima koje zanima ova tematika) a koji su ’90-tih godina djelovali u području koje se tada odredilo kao bivša istočna Europa. Namjera je bila pojačati i proširiti mostove suradnje između zapada i istoka Europe, te stvoriti mrežni sustav (network) koji bi potaknuo mobilnost plesno-kazališnih produkcija unutar regije.

MAPA(Zagreb) je u vrijeme najproduktivnijeg razdoblja kada su projekte izravno poduprili nizozemska vlada te nizozemska kazališno-plesna scena te pod okriljem organizacijske structure Hrvatskog instituta za pokret i ples proizvela preko 50 praktičnih seminara (1992-1994) koji su se realizirali kao produkcijski laboratoriji. Kroz ove akcije stotinjak umjetnika i profesionalnih djelatnika sticalo je nove vještine; otvorile su se mogućnosti za razmjenu iskustava i suradnju umjetnika raznih disciplina diljem Europe. Projekt je također pridonio mobilnosti stotine mladih umjetnika koji su tako našli mogućnost ne samo suradnje sa kolegama iz drugih sredina, već mogućnost školovanja na reputabilnim europskim akademijama te rada u priznatim ansamblima. Dok se jedan broj umjetnika vratio u domicilne sredine, brojni su ostali u zemljama gdje su završili škole i gdje im je pružena mogućnost da umjetnički djeluju te i danas svojim radom pridonose kulturi sredina koje su ih prihvatile (Nizozemska, Francuska, Engleska, Njemačka…).

Kroz kratki ali dinamični razvoj u Hrvatskoj, tako su putem MAPA projekata uvedeni praktički seminari na temu kulturnog managementa, specijalizirani seminari rasvjete za kazalište pokreta i ples, project management za nezavisne produkcije; uz brojne seminare na temu pokreta, mime, suvremenog plesa, dramaturgije za kazalište pokreta i ples. I nakon službenog zatvaranja MAPAZ ureda u Zagrebu, suradnja unutar mreže se održala. Preko Europe stvorila se tako i neformalna mreža suradnika/ umjetnika iz Hrvatske, Česke, Slovačke, Rumunjske, Mađarske, Bugarske, Ukrajine, Njemačke, Austrije, Francuske i Nizozemske. Nedavno se mreža putem središnjeg ureda u Amsterdamu revitalizirala te uključuje Srbiju i Makedoniju.

Od službenog začetka projekta 1992. do danas, mreža se suradnika mijenjala; rasla je I smanjivala se prema interesima i potrebama umjetnika ali je uvijek snažno povezivala one koji su u mrežu ulagali svoje znanje, talenat te koji su bili voljni sa kolegama dijeliti resurse i razmjenjivati iskustvo na umjetničkom planu. Bio je to za ono vrijeme novi koncept rada i alternativnog stručnog usavršavanja: putujuća, interdisciplinarna akademija za mlade umetnike koja nije samo osposobljavala i usavršavala u domeni izvedbenih vještina, već je sudionike učila novom načinu promišljanja produkcije kao i samog procesa kreacije. I prije no što je službeno pokrenuta organizacija u Amsterdamu (30. lipanj, 1993) otvoren je proces u Zagrebu kada je projekt profunkcionirao pod organizacijskim okriljem Hrvatskog instituta za pokret i ples a koji 1990. biva prvom nevladinom neprofitnom organizacijom u kulturi u Hrvatskoj sa ciljem da pomaže razvoj mladih umjetnika u području nezavisne produkcije. Dodatni ciljevi organizacije uključili su i festivalsku produkciju; promociju hrvatske plesne scene (organizirane su posebne platforme i prezentacije održaneu: Danskoj i Švedskoj 1994; Nizozemskoj 1996; Ceskoj 2000; Italiji (2006; prikupljanje dokumentacije u području suvremenog plesa kao i specijalizirane plesne publikacije uključujući Plesne Novice; a 1995. izdat je i prvi katalog Hrvatske plesne scene (u suradnji sa Kulturno informativnih centrom u Zagrebu – KIC) na engleskom jeziku koji je distribuiran diljem svijeta.

Brojni kulturni djelatnici i umjetnici koji uspješno danas djeluju u Hrvatskoj. kao i u inozemstvu, bili su sudionici i suradnici raznih MAPA(z) i HIPP-ovih projekata te bili uključeni u raznim projektima MAPA sustava: Ivana Muller, Andreja Božić, Branko Cvjetičanin, Branka Cvjetičanin, Alexandar Acev, Matko Raguž, Nataša Lušetić, Edvin Liverić, Žak Valenta, Mirjana Smolić, Irma Omerzo, Sanjin Dragojević, Emil Matešić, Slaven Dellale, Deni Šesnić, Vladimir Stojsavljević, Nensi Lazić, Sergej Pristaš, Vili Matula, Stanko Juzbašić…

Izbor iz projekata MAPA(Z)

- Međunarodni dramaturški forum (1994; 1995) – voditelj projekta : Sergej Pristaš

- Labin – Revitalizacija napuštenog rudnika u kulturni centar; Suradnja sa Grif Theatrom, Labin Art Express te grupom umjetnika iz Hrvatske (Stanko Juzbašić, Nataša Lušetić, Deni Šesnić, Darko Rundek…) te umjetnici iz Italije, Češke, Austrije, Nizozemske, Španjolske) na mjestu napuštenog rudnika;

- Svjetlo kao scenografija za kazalište pokreta ples (1993, 1994, 1996 – Zagreb, 1998 Zadar)

- Mimska radionica sa Wilfred van der Peppel

- Muzikalnost pokreta (1994)

- Principi Biomehanike sa Gennadi Bogdanov

- Arts Administration (u suradnji sa School for Arts and Media Management, University Utrecht)

- Prezentacija hrvatske nezavisne kazališne i plesne scene u teatru Het Veem, Amsterdam (1996)

Publikacija:

“Moving Minds – a network of talent” (a report on the mission and work of the Moving Academy for Performing Arts (MAPA) compiled by Jan Middendorp, Amsterdam 1999.

www.mapa.nl